跟團 ? 自助行 ?


跟團好定自助行好?

其實各有各好, 最主要睇你有咩 , 2 個好重要既野. 時間金錢 .

時間
一個好簡單既問題, 你想去幾耐?
4日3 夜? 一個星期? 定一個月? 定係一年?

我諗冇咩團會去成個月or 成年[world travel 除外] .
長小小時間既一個月或一年, 可以自己自助.
時間短既就再睇下第二個元素金錢.

金錢

一出門就要錢,你諗住用幾多錢?
如果你係喜歡最平消費 , 計來計去, 想用最少錢但來可以達到自己要求.
自助行會係個吾錯既選擇.

其實睇下你想點玩,睇下你係咩人,為什麼這樣說?

想點玩先?
想自己每日幾點起身去玩? 想去邊就去邊 ?想食咩就食咩?

你係咩人先?
去旅遊佑想懶既可以選擇跟團, 因為吾洗諗行程,
吾洗好多事前準備,好多野都吾洗做.只要俾錢,去到有導遊講解你聽,
食住都有人幫你安排哂.
自助旅遊是完全不依賴旅行社套裝行程的一種旅遊方式,也就是說完全由旅行者自行安排交通,住宿(包括露營的方式),以及想要參觀的景點。有時也有例外,有些景點難以以自助旅遊方式到達,所以有需要在當地的旅行社幫忙安排三到四天的參觀活動。在某些國家,政府指定旅遊者必須透過旅行社才能進行活動。在某些地區,沒有在地旅行社的安排,可能難以進行活動。 By Wiki

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s