歐洲之旅Day 1 France paris


蒙馬特區聖心堂 ((聖心堂(法語:Basilique du Sacré-Cœur,英語:Sacré-Cœur Basilica)是法國巴黎的羅馬天主教堂,供奉著耶穌的聖心,位於巴黎北部的高地蒙馬特上,為巴黎著名的地標之一,於1914年建造完成。))zone9

黑鬼- 較近聖心堂有好多黑鬼,真係五係其視佢地,手繩黨,佢地會扮friend咁行來,之後就引你伸隻手出來,係你隻手度開始織手.之後就屈你錢.

我吾係教徒,如果係教徒可能會有更多感受. 第一次見到咁大間教堂,雪白色好靚,由山腳行上去,見到坐教堂月來月大.這時小不了例影的到此一遊.轉身一望可看到巴黎全景,同香港看見的高樓大廈原全吾同感覺,這裏很多都是4,5floor樓的,小不了好多可愛的紅色小屋 .

最吸引的是教堂圓頂的設計. 入去教堂內部,感受到西方教堂個種嚴肅,同高貴,買了個小十字架,其實都吾知送俾邊個不過買佐先算. 記得係教堂下低floor 有個展覽,不過好貴,佑冇show有咩睇.再行去教堂後面既遊客區,俾人捉住佐來畫人像 ,就係這次俾人老屈錢!!!仲好貴tim!!!!為有EQ控制自己,開心D ,吾好影響心情,話哂第一曰,仲有29日!

一路行,好多食店,見D外國人好enjoy,飲下酒,哂下太陽真係幾正,不過冇睇都知貴,去搵D街店食. 行左好耐先買到個麭包食,因為相比香港真係好貴,食個包都要1,2蚊Eur仲要食吾飽. 搵超市已經係之後行程必須既動作,因為係超市買水,朝糧會平的. 了解過周圍的情況就囗

巴黎北站(Gare du Nord)

聖心堂


一杯啤酒 , 一件cake , 咁就一個下午 , 好休閒的歐洲人 .

第一日都係e 個zone 度行下, 了解下europe 既city 係咩一回事.
走路,點同點之間比較近, 搵supermarket, 搵野食, buy水飲.

See the point

住佐間好差既hostel

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s