多重曝光


其實我自己好鐘意玩多重曝光,因為好特別, 係E 個後製, 個個都用PHOTOSHOP 既時代. 可以係做多重曝光既時候, 好D時間, 諗下張相點影好,要曝幾耐光?
曝幾多次光?洛吾洛黑片?

 

年多前既舊作 . 諗返起, 原來都有成年冇令腳架去影夜景相LU.

 

 

 

多重曝光討論

多重曝光是一個真正對攝影師很有用的功能。現時部分攝影者只認為,多重攝影就好像將兩張或多張相,一張清、一張濛、一張改變焦距,幾張相重繍就叫做攪掂。其實,這只是一個基本概念。通過多重曝光,也可以做出很多千變萬化的效果。
多重曝光需要有好的攝影基礎,才可以拍出令人拍案叫絕的作品,每一次做多重曝光都要經過深思熟慮,決定曝光次數、從而改變每次按動快門的不同曝光值、焦距、內容、閃燈與否、構圖、焦點移動軌跡等。若非有經驗的攝影師根本很難做到。
這個功能對我們拍攝風景、人像、Still-Life等,跟本不可缺少。
要用電腦做到呢個功能,唔係唔得,可以話十分困難和費時,但有時想做都唔係咁容易做到相關的效果。現今的電腦技術,有乜做唔到,但點解唔影既時候做埋,要返去執餐死。
如果真係要用電腦解決呢個問題,就會少左好多學習影相的寶貴機會。而且,若果只有呢種概念的人,真係乜鬼靚機、大光圈鏡、魚眼鏡、移軸鏡都唔”洗”用,技術如Pan 鏡、拉曝亦通通都唔洗學,全部影RAW,返去用PS執好過。
結果或者可以一樣,但忽略過程,便失去意義。就如拍拖,過程比結果重要,要學會享受同珍惜過程,才是戀愛的重點。

 

 

REF : http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=609534&extra=page%3D1

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s